Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

Alta Cloete

@ Sunday Times Books LIVE

Onder ‘n sterrehemel – Bets Smith

Onder 'n sterrehemelBets Smith kán ‘n storie vertel. Daarvan getuig haar meer as twintig boeke in verskeie genres. Maak nie saak of dit in die vorm van ‘n romanse, historiese liefdesroman of spanningsverhaal is nie, as daar ‘n storie is, kan Bets dit vertel.

Dié wat al probeer het, sal weet dit verg vaardigheid van ʼn skrywer om tussen genres te beweeg nie. Een genre beïnvloed die ander en die storie val alte maklik deur die gapings tussenin.

Onder ‘n sterrehemel is in die eerste instansie ‘n liefdesverhaal. As jy een van die ongelukkige siele is wat teen jou neus afkyk na romantiese fiksie, hou verby. Of dalk juis nie; dalk is net mooi hierdie een wat jou gaan wys wat jy heeltyd misgeloop het.

Daarby is dit ‘n outydse liefdesverhaal. Moet dus nie die vinnige verloop en stomende woema van baie moderne liefdesverhale verwag nie. Maar nee, morsdood is die tweetjies nou ook nie. Gelukkig nie.

Rudolp en Catriona het mekaar as kinders geken. Nou is hulle nie meer kinders nie. Allermins. Sy is beeldskoon en onskuldig, maar nie te onskuldig om darem so ‘n bietjie te flankeer nie. Hy is indrukwekkend, stil en sterk, maar ook nie té stil en té sterk nie. Albei kan baie goed perdry. Wanneer sy op haar perd se rug is, is Catriona nie meer skugter en onskuldig nie, dan wys sy ʼn ander kant van haar karakter. Wanneer hulle alleen in die veld beland, doen hulle wat enige normale paartjie alleen in die veld doen. Maar hulle doen dit in goeie smaak en in lyn met die waardes van hulle tyd.

Wat is die geheim van die nag toe Rudolf by haar in die grot op Ben Nevis gebly het, hy sestien en sy net agt? Hoekom is Rudolf destyds weg uit Ben Nevis, Engeland toe, en waarom moes sy kosskool toe? Dit is die vrae wat Catriona moet opklaar alvorens sy kan verstaan hoekom Rudolf haar nou vermy, ten spyte van die onmiskenbare aantrekkingskrag tussen hulle.

Onder ‘n sterrehemel is ‘n oorlogsverhaal sonder té veel oorlog, wat inpas by die aard van romantiese fiksie. Soms wil mens net nie nog een bloedige veldslag lees nie, al weet jy ook dis hoe dit was. Maar oorlog leen homself nou eenmaal tot goeie stories en veral ook wonderlike liefdesverhale. Dalk juis omdat oorlog mense polariseer en die slegste in hulle na vore bring. Want waar die slegste kant is, sal die beste kant ook verskyn. En die beste kant is die liefde.

Die storie speel hoofsaaklik in die Kolonie af, verwyder van die oorlog, maar nie verwyder van die effek daarvan nie. Al gaan die goeie lewe in die Kaap bolangs voort, word onderlinge spanning en ou wrokke stil-stil wakker en eis hul tol.

‘n Goeie liefdesverhaal het altyd ‘n gelukkige einde of eindig ten minste op ‘n punt van hoop. Hier moet ons met die hoop tevrede wees, want dis nog nie die einde van Rudolf en Catriona se verhaal nie. In Goue dagbreek sal ons binnekort die res van hulle storie kan geniet.

As jy soms ‘n bietjie sinies voel, voos van slegte nuus, ontnugter deur die lewe – lees Onder ‘n sterrehemel en glo vir ‘n paar uur weer in die goeie dinge in die lewe. En as jy daarin geslaag het om steeds ‘n romantikus te bly, is hierdie storie net die versterking wat jy nodig het.

 

Please register or log in to comment